Как да определим капацитета на складовата база

Липсата на пространство е една от основните грижи при управлението на логистичен склад. Модернизирането и оптимизирането на складови помещения не е толкова просто. За да изчислим правилно площта за съхранение и да проектираме разпределението на пространствата, трябва да вземем предвид няколко важни аспекта. В тази статия ще намерите съвети за точно измерване на вашия индустриален склад за максимално използване на капацитета му за съхранение.

Как се изчислява мястото за съхранение?

За да изчислим размерите на даден склад и общия му капацитет, трябва да вземем предвид някои аспекти:

– За да се изчисли наличната височина в склада, ще е необходимо да се определят препятствията, които влияят на това измерване, т.е. пръскачки, отоплителни и охлаждащи системи и строителни конструкции.

– Цялата зона. Общата площ ще бъде изчисляването на квадратните метри минус квадратните метри на пространствата, които не са полезни за съхранение – бани, офиси, товарни докове, строителни колони и т.н.-.

– Характеристики на сградата. Всяка индустриална сграда или склад има специфичен дизайн и характеристики. Освен това трябва да се има предвид много важна променлива: видът на товара – течен, замразен, опасен материал и др. В зависимост от вида на продукта, който съхраняваме, пространството може да изисква движение на мотокар в допълнение към докинг вратите или други входове, включително тези за работници, както и аварийни изходи.

– подходящи стелажи за подобряване на складовия капацитет. Изборът на подходящи стелажи е от съществено значение, за да се гарантира правилното управление на склада и да се организира пространството по най-ефективния и безопасен начин за работниците.

В зависимост от натоварването ще изберем една от различните разновидности, които съществуват. По принцип това се определя от вида на продукта, с който работим и от ротацията на стоките. Благодарение на бързия монтаж и голямото разнообразие от материали и мерки е възможно да се намери правилното решение за съхранение за всеки продукт, пространство или нужда.

Решения за съхранение, за да се възползвате максимално от пространството

 

Възползвайте се от пространството, налично по височина

Високи сталажи, самоносещи конструкции или включващи мецанини и пътеки са едни от най-интересните опции, за да се възползвате от инсталационното пространство вертикално. Това е практика, широко използвана днес от компаниите поради високата цена на индустриалните подови настилки.

Ако изберете тази опция, уверете се, че мотокарите имат вертикален капацитет за достигане на тези видове височини в допълнение към обработката на теглото на товара. Понякога този тип характеристики не се вземат предвид, но те не бива да се пренебрегват в дизайна на склада.

Създайте компактна система за съхранение

Разпределението на пътеките е основна част за организацията на склада, тъй като доброто разпределение ще осигури правилен достъп до зоните за доставка, съхранение и събиране на стоки. Тесните коридори са характерни за автоматизираните складове, в тях наличната площ се компресира и машините се движат автоматично, получавайки повече пространство.

Оптимизирайте инвентара в склада

Ограниченото пространство чессто се дължи на липсата на контрол и организация на стоките. Управлението на стоките е основна част от планирането на складовете, тъй като производителността и рентабилността на компанията ще зависят от това. Колкото по-ефективен е такъв инвентар, толкова по-скоро ще бъдат открити възможни грешки или остарели продукти.