Какво е поцинкованe

Какво е поцинковане?

 

И защо тази техника се използва повече от 250 години?

С прости думи, покритието на метално парче с цинк, за да стане устойчиво на агресивни условия на околната среда (влажност, наличие на хлор, киселини), се нарича поцинковане или процес на поцинковане . Може да се каже, че това е най-използваният метод от векове за запазване и укрепване на метални материали.

По принцип процесът на поцинковане обикновено се използва за защита на метални рафтове от корозия и други предизвикателства като температура, влажност или вода . Следователно това се превръща в наистина полезна техника, която продължава да се практикува и до днес.

В тази публикация искаме да ви кажем от началото до края всичко, което трябва да знаете за него, включително какво е поцинковане, как се извършва този процес и защо е важен избор при запазването на тези метални елементи .

 

Какво е галванизирано желязо?

 

Вярно е, че във въведението вече обобщихме концепцията за галванизирано желязо, но никога не пречи да знаете повече допълнителна информация, нали?

Въпреки това поцинковането на желязо е електрохимичен процес, който включва покриване на един метал с друг . Обикновено се използват материали като желязо или стомана, въпреки че най-често се използва цинк върху желязото поради неговите благоприятни свойства срещу корозия и окисление.

От 19-ти век, когато италианският физик и лекар Луиджи Галвани провежда своите изследвания, довели до откриването на поцинкованото желязо, използването на тази техника непрекъснат нараства, превръщайки се в един от най-известните процеси днес за защита на метални материали . Експериментът на Галвани отвори света за възможността за покриване на един метал с друг, стига металът с най-висок заряд да бъде поставен над метала с най-нисък заряд.

 

Етапи на процеса на поцинковане

 

По този повод ще се съсредоточим върху описанието на процеса на горещо поцинковане на стомана или желязо , тъй като това е най-широко използваният метод. Този процес се характеризира с присъщата си простота, което го отличава от другите методи за защита от корозия. Обичайните етапи на процеса на поцинковане са следните:

Първоначално е необходимо да се извърши обработка на повърхността на стоманата, която ще бъде подложена на процеса на поцинковане , като тази обработка се раздели на три фази:

 • Обезмасляване или почистване с каустик: Началната фаза на процеса е обезмасляване или почистване с каустик, което представлява критична стъпка. Преди да потопите метала в разтопен цинк, е задължително да се уверите, че повърхността е напълно чиста от примеси. Това се постига чрез отстраняване на оксиди, масла, греси и други замърсяващи вещества. За да направите това, използвайте горещ алкален разтвор, вана с лека киселина или вана за биологично почистване, ако е необходимо.
 • Декапиране:При определени обстоятелства се извършва процес на киселинно декапиране, за да се отстранят всякакви следи от устойчива ръжда, която може да се открие по повърхността на метала. Тази практика става по-често срещана, когато става въпрос за поцинковане на стоманени части, които са били изложени на въздух за продължителен период от време.
 • Флюсиране:представлява последната стъпка в подготовката на повърхността преди поцинковане. След фазата на почистване металът се потапя във вана с разтвор на цинков хлорид при висока температура. Тази процедура помага да се подготви металната повърхност за поцинковане, премахване на последните примеси и подобряване на адхезията на цинка.

 

След като тази начална фаза приключи, металът е готов да отстъпи място на процеса на поцинковане . В този централен етап чистият и подготвен метал се потапя във вана с разтопен цинк при високи температури , като обикновено се поддържа най-малко 98% чистота на цинка при температури между 435 и 455 Cº. Адхезията на цинк към металната повърхност възниква поради химическа реакция между цинковите атоми и стоманата , което води до равномерен защитен слой от цинк върху основния метал.

 

След протичане на металургичната реакция и спиране на мехурчетата от разтопен цинк в котела е необходимо да се извършат следните стъпки:

 • Охлаждане:След напускане на горещата цинкова баня, поцинкованият метал преминава през контролиран процес на охлаждане, за да се постигне равномерно

втвърдяване на цинковия слой. Излишният цинк обикновено се отстранява чрез техники като дренаж, вибрация и/или центрофугиране.

 • Проверка:Извършва се проверка на поцинкованите части, за да се провери дали цинковият слой е равномерен и без дефекти. За да направите това, могат да се извършат различни прости физически тестове за оценка на дебелината, еднородността, адхезията и външния вид на всяка част.

 

 • Опаковка и съхранение.Когато частите преминат проверка, те се опаковат и съхраняват по подходящ начин за транспортиране и по-късна употреба.

 

Свойства на поцинкована стомана

 

Вероятно все още не сте наясно с всички свойства, които характеризират поцинкованата стомана. Поради тази причина по-долу представяме някои от най-забележителните:

 

 • Устойчивост на корозия:както споменахме преди, цинковото покритие действа като защитна бариера, която предотвратява директния контакт на кислорода и влагата със стоманата, което значително намалява окисляването и образуването на ръжда по повърхността.
 • Издръжливост:Поцинкованата стомана може да издържи на екстремни условия на околната среда, като излагане на вода, влажност, соленост и ултравиолетова радиация. Това го прави идеален за приложения на открито, като една от характеристиките на откритите складове.
 • Лесна поддръжка:този тип материал изисква минимална поддръжка. Следователно не е необходимо да се пребоядисва често, което намалява разходите за дългосрочна поддръжка.
 • Атрактивна естетика:Блестящият му външен вид го прави наистина привлекателен за архитектурни и декоративни приложения.
 • Ниски първоначални разходи:Въпреки че процесът на поцинковане добавя допълнителни разходи към стоманата, този първоначален разход може да бъде компенсиран от издръжливостта и дългия живот, които предлага.
 • Рециклируем:Той е напълно рециклируем, което го прави екологичен вариант.

 

Практическо приложение на поцинковане

 

Благодарение на своята гъвкавост, поцинкованата стомана предлага голямо разнообразие от възможности в различни сектори . Например, тръбите и водопроводните компоненти, направени от този материал, предлагат здравина и издръжливост. В допълнение, поцинкованите метални парчета обикновено се използват при създаването на

декоративни предмети, както и в елементи като копчета, катарами и др.

Въпреки това, най-забележимата употреба на този материал е в структурни стоманени елементи (ферми, огради, решетки), които се използват при изграждането на сгради, мостове, пътища, пречиствателни станции за вода и отпадъчни води. Освен това поцинкованата стомана изпълнява и архитектурна функция при фасади на сгради и паркинги. Както може да се види, използването на поцинкована стомана е много разнообразно.

 

Революцията на поцинковане в производството на метални стелажи

 

Галванизирането преживя истинска революция в производството на метални стелажи. Тази техника на нанасяне на покритие е маркирала преди и след начина, по който тези основни структури се произвеждат и използват в складовете и логистиката.

В Esnova сa посветени на производството на промишлени метални стелажи и имат дълга история в индустрията . Благодарение на този опит, ние от Форклифтбг ООД като официален дистрибутор отлично разбираме нуждите на нашите клиенти. Освен това нашият ангажимент за постоянни иновации ни кара да предоставяме най-високо качество и отлични решения.

Ако търсите по-ефективно решение за организиране и управление на вашите офиси, складове и работилници, ви каним да се свържете с нас. Ще се радваме да оценим вашите нужди и да ви предложим най-добрите варианти за вас.

 

Поискайте оферта без задължения!