Основни характеристики на сеизмично устойчивите палетни стелажи

палетни стелажи

Когато говорим за логистични складове, устойчивите на земетресения стелажи – подготвени да издържат на тези земни движения – са от съществено значение за избягване на проблеми с безопасността и загуба на продукт.

Но този тип стелажи имат специфични дизайнерски характеристики. Ще ви разкажем подробно!

Какво е устойчивост на земетресения?

Основно устойчивостта на земетресения може да се определи като капацитета, който дадена инфраструктура има да посрещне и да устои на сеизмичните движения, като се има предвид, че основната й цел е да защити структурата и интериора на сградата. Някои от основните характеристики на тези сгради са:

Геометрията на конструкцията. Тя трябва да бъде проста и с нормален дизайн. Асиметричните структури обикновено се държат лошо при земетресения.

Твърдостта. Тези видове структури трябва да бъдат гъвкави, но в същото време твърди.

Стабилност. Балансът срещу земетресения или вибрации е от съществено значение за гарантиране на безопасността и избягване на деформации.

Избор на материали. Избраните материали ще гарантират устойчивост на сеизмични движения. Тяхното добро качество ще осигури адекватна устойчивост на движенията и сеизмичната енергия, генерирана от земетресения.

Последици от земетресение в логистичен склад

Логистичните центрове, разположени в сеизмични рискови зони, могат да бъдат почти редовно засегнати от земетресения. Поради тази причина сградата и, разбира се, промишлените стелажи трябва да бъдат адаптирани да издържат на земни движения. Щетите, които земетресението може да причини, са много разнообразни и могат да бъдат сериозни както за работниците, така и за товара:

Пропуски в сигурността. Първата щета, която логистичният склад може да претърпи, когато бъде разтърсен от земетресение, е върху работниците. В резултат на големите вибрации товарите могат да паднат, застрашавайки работещите в района оператори.

Влошаване на качеството на материалите и продуктите. Един от проблемите, които най-много тревожат собствениците на складове, е счупването и загубата на товари по време на земетресение, както и щетите, които то може да причини на инфраструктурата и да предизвика последен проблем с пратките.

Икономически загуби. В допълнение към човешките и материалните щети, икономическата цена също е важна. Загубата на пратки или например преоценката на материалите оказват значително влияние.

На какви аспекти трябва да отговаря индустриалният стелаж, за да издържи на силата на земетресение?

Този тип стелажи трябва да са с леки конструкции, но твърди в сравнение със стоките, които поддържат, те са леки метални рафтове. Освен това те трябва да отговарят на други основни характеристики като:

Свързани с движението на стоки. Сеизмичните движения могат да причинят изместване на товара върху гредите на стелажа, излагайки продукта на риск (повреда на опаковката, падане…) Решението на проблема? Вграждане на метална мрежа или напречни греди върху гредите за спиране на товара.

Не се срутват. Структурата на металните рафтове трябва напълно да поддържа и да издържа на силни движения, без да бъде повредена в нито една точка.

Преглед на щетите. Това е едно от основните изисквания в райони с висок риск от земетресения. Въпреки че устойчивите на земетресения стелажи са идеално проектирани да издържат на сеизмична сила, задълбочената проверка след всяко земетресение е от съществено значение.

Как се изпълнява дизайнът на тези рафтове?

Създаването на индустриални стелажи за сеизмични рискови зони е по-специфично и сложно от това на стелажи за редовна употреба. Една от основните причини е, че освен да издържат на динамични сеизмични сили, те трябва да могат да издържат както на глобален, така и на локален колапс, да не говорим за риска от падане на палети.

По време на проектирането на стелажите конструкциите се подлагат на различни симулации, за да се провери поведението на конструкцията срещу вибрации или земетресения. В допълнение към съответните тестове за проверка на устойчивостта на сеизмично устойчивите стелажи, специално значение се придава и на закрепванията и анкерите към земята.

Имате ли нужда от повече информация?

Ако се интересувате от по-конкретни подробности за устойчиви на земетресения стелажи или имате нужда от оферта за вашия логистичен склад, не се колебайте и се свържете с нас. Нашият технически екип ще ви помогне. Обадете ни се!