Основни характеристики на складовете на открито

Складове на открито

Складирането на открито е метод, широко избран от големите и средни компании за ефективно и икономично съхранение на големи и тежки продукти. Открийте най-разпознаваемите характеристики на този тип складове.

Какво е склад на открито?

Тези пространства могат да съхраняват всички видове стоки, обикновено големи продукти. Основната характеристика е, че не говорим за сграда като такава – няма стени или таван, а по-скоро самите рафтове са на открито без никаква друга защита освен тази от огради или маркировки на земята, които ограничават пространството. Този тип стоки обикновено остават съхранявани за дълги периоди от време. За да го предпази, той е покрит с платно или пластмаса, в допълнение към факта, че някои стелажи за съхранение са снабдени с покриви, за да се избегне лошото време.

Какви стоки се съхраняват в него?

Съхранената стока обикновено е с голям обем и въпреки че може да има голяма стойност, разходите за поддръжка на отворен склад са намалени, тъй като външната повърхност като цяло е по-евтина.

Най-често срещаните продукти, които могат да бъдат намерени в склад на открито са:

  • строителни материали
  • промишлен материал
  • пластмасови или метални намотки или тръби
  • листове от ламарина или тел
  • насипни или дървени продукти (винаги правилно опаковани и защитени)

Начини за тяхното прилагане и фактори, които трябва да се вземат предвид

Характеристиките на складовете на открито  са особено различни от тези на закритите складове: времето, начинът на съхранение или безопасността на самия товар (падане, счупване, кражба…) Ето защо, преди да започнете проектирането на нов открит склад е необходимо да сте наясно с някои от следните характеристики, които ще определят от местоположението до вида на стелажа.

Вземете предвид условията на околната среда. Важно е да се анализира подробно обичайната метеорология на района. Място с много слънце и високи температури няма да е същото като дъждовна среда с висока влажност. Отчитането на максималната и минималната температура ще направи разлика, когато става въпрос за поддържане на продукта в перфектно състояние. Например, може би продукт, който се съхранява в добро състояние на сухо място, може да се влоши, ако го държим в такова с висока влажност.

Оценете риска от кражба или грабеж. Въпреки че говорим за стоки с голям обем и тегло, рискът от кражба винаги е факт. Стойността на продукта, ексклузивността… Всичко трябва да се анализира, за да се реши кои ще са най-подходящите системи за сигурност (аларми, охрана, огради и т.н.).

Адаптирайте избора на рафтове според времето на мястото. Рафтовете са една от основните части в този тип складове. Те трябва да бъдат динамични, но много устойчиви и като цяло трябва да бъдат създадени да издържат на високи и ниски температури, както и на корозия.

Обърнете внимание на табелите и осветлението. Знаците и осветлението в склад с тези характеристики трябва да са важни, преди всичко, защото ще зависи от слънчевата светлина, която понякога може да бъде слаба. От друга страна, чистотата и добрите обозначения ще осигурят по-голяма сигурност на обекта.

Вземете предвид вида на машината, която ще е необходима. Когато се работи с обемисти материали, преди да се проектира складовото пространство, трябва да се вземе предвид вида на машината, която ще се използва, така че движенията и преместванията да са безопасни и ефективни.

Имате ли нужда от повече информация?

Системи за съхранение: кои са най-подходящи за открито?

Най-използваните външни стелажи са конзолните стелажи за дълги товари или големи обеми и конвенционалните стелажи за палети. Но защо този тип стелажи, а не други?

Конзолни стелажи. Те са специално проектирани за съхранение на тежки и големи по обем продукти и са най-избираната система от фирмите в складовете на открито. Поцинкованото им покритие ги прави наистина устойчиви на влага и дъжд.

Палетни стелажи (конвенционална система). Те са наистина динамични и освен че са лесни за инсталиране, тяхната здравина и гъвкавост ги правят идеалното решение за този тип пространство.

Полуоткрити складове

В рамките на откритите складове трябва да споменем и полуоткритите. Въпреки че са навън, продуктите, които се съхраняват тук, трябва да бъдат защитени по някакъв начин от лошо време, особено от дъжд. В този случай те наистина имат таван и поне една стена, въпреки че една от частите е напълно открита.

Какви продукти се съхраняват? Автомобилни части, дърво, по-деликатни конструктивни елементи…

Искате ли да реализирате външен склад? Все още ли имате въпроси относно тази система? Във Форклифтбг ООД ще се радваме да ви помогнем, не се колебайте да ни се обадите.

Заявете оферта без ангажимент!