Работа с дълги товари и съхранение на продукти с големи размери

Правилното администриране на логистичен склад зависи от различни фактори като организация, ефективност на работниците или управление на стоките. В тази статия ще говорим за обработка на стоки с голям обем, по-конкретно за обработка на дълги товари.

Този тип продукти, като тръби, метални пръти или дървени дъски, имат много специфични характеристики, които трябва да се вземат предвид при изготвянето на склада и за бъдещото боравене със споменатите продукти. Познаването на особеностите на стоката ще означава по-голяма ефективност, икономия на разходи и повишена безопасност за работниците.

Какво е дълъг товар?

Дълги товари, както показва името му, са стоки, които се характеризират с голяма дължина. Най-често срещаните продукти са дървени дъски, метални профили, цилиндрични тръби и др. като цяло свързани със строителния сектор.

Как трябва да се съхраняват дългите товари?

Съхранението и обработката на този вид стоки са много специфични и понякога могат да бъдат истинско предизвикателство за управлението на логистичния склад. Освен дължината, обемът и теглото има два основни фактора, които трябва да се вземат предвид, тъй като не всички системи за съхранение поддържат еднакво тегло, нещо, което може да повлияе на безопасността в склада. Когато говорим за обемни товари, трябва да разграничим три категории:

Тръбни стоки

Тези товари имат много различни характеристики в зависимост от материала, в който са направени. Те могат да бъдат класифицирани като:

– Твърди тръби. Металните и бетонните тръби обикновено се съхраняват извън складовете и обикновено са подредени във форма на пирамида, свързваща тръбите по три наведнъж. Ако се съхраняват във вътрешни рафтове (конзолни), ще им е необходима инсталация на ограничители, за да се избегнат отделяния.

– Полутвърди тръби (пластмаса). Полутвърдите тръби се обработват със странични или предни товарачи. Този товар се съхранява и навън, тъй като едва ли ще бъде повреден от времето. Когато се намират в склада, безопасността е максимална, ако се използват твърди клетки. Въпреки че обикновено не причиняват проблеми със съхранението, важно е да се вземе предвид, че подредените тръби могат да се търкалят към работниците, поради което ще е необходимо да се включат опори между тръбите.

Цилиндрични стоки

Стоките от цилиндричен тип съответстват на всички продукти, валцувани под формата на намотка в метална, дървена конструкция или върху себе си. Най-често срещаните са макарите от картон, ламарина или кабел.

– Картонени или хартиени макари. Тъй като това е толкова деликатен материал и лесно се поврежда от водата, този тип продукти трябва да бъдат защитени срещу влага (защитен материал или капаци). Най-добрата форма за съхранение ще бъде вертикално.

– Намотки от ламарина. За да се справят с навивките на листа ще е необходимо да се използват мотокари. Поради голямото си тегло – между 20 и 30 тона -, тези продукти обикновено се отлагат на земята, за да се улесни тяхната работа.

– Кабелни клаксони. Окабеляването, което може да бъде направено от стомана или електрически или телефонни кабели,  се навива на барабани, за да се улесни боравенето му с мотокари.

Ламинирани стоки

Когато говорим за ламинарни стоки, е важно да вземем предвид материала, от който са направени, тъй като степента на гъвкавост, размерите и дебелината на листа ще зависят от него. Можем да ги класифицираме от най-високата до най-ниската устойчивост:

– Ламаринени листове. Преди работа с продукта трябва да се вземе предвид дебелината на листа. Когато боравите с облицовките от ламарина, най-добре е да ги комбинирате върху палет или опора и да ги закрепите, за да имат здрава структура.

– Пластмасови листове. Предизвикателството при работа с пластмасови листове е значителното огъване на материала. Въпреки че съхраняването му е по-лесно от това на ламаринените листове, важно е да се уверите, че разполагате с подходящи опори при работа с големи парчета, тъй като продуктът може да се счупи.

– Дървени дъски и листове. В случай на дърво, ако говорим за листове, обработката ще бъде много подобна на тази на пластмасовите изделия, но има разлики, когато се позоваваме на дъски. В този случай твърдостта и теглото ще определят манипулацията му с характеристики, много подобни на ламаринените листове.