Защита на индустриални метални стелажи от корозия

как да предпазим стелажи от корозия

Системите за съхранение на склада са основният елемент в рамките на логистичната система. Поради тази причина е важно да се използват качествени материали, които удължават живота на конструкцията, тъй като от това ще зависи и състоянието на стоката, която се съхранява. Но как да ги поддържаме в перфектно състояние? Тези инфраструктури са изправени пред множество предизвикателства, които в крайна сметка могат да причинят значително влошаване: температура, влажност или вода, трафик и ударите на машините, които се движат в склада. Да се ​​изправиш срещу тези елементи не е лесна задача, ето защо е важно да изберете най-добрите материали за конструкцията му, както и най-доброто покритие за предотвратяване на окисляване. Анализирахме подробно какви са наличните опции и на коя да се спрете и какво да се вземе под внимание.

 

Процеси за защита на индустриални метални стелажи

Индустриалните рафтове обикновено са изработени от стомана, материал, който трябва да бъде покрит, за да се предотврати корозия. Чрез тази внимателна техника ние предотвратяваме вече споменатите елементи, като влажност или промени в температурата, да повредят структурата и да застрашат опората на стоката. Кои са най-използваните методи?

Поцинковано покритие. Този процес основно се състои от къпане на цялата конструкция в цинк, за да се предотврати ерозия и износване, причинени от различните условия на околната среда, които съществуват в логистичния склад.

Основните са:

  • предварително поцинкована
  • горещо поцинковани

Боядисване. Частите са боядисани със специфичен материал (обикновено епоксид), който създава наистина устойчива защитна бариера срещу окисляване.

Има два вида широко използвани системи:

  • Чрез катафореза
  • Електростатичен

 

Видове антиокислителни покрития: предимства и недостатъци

Изправени пред предизвикателството на окисляването и корозията, пред които са изправени индустриалните метални рафтове, през последните десетилетия се откроиха три вида покрития:

Боядисване. Както споменахме, в боята има два вида:

При боядисване с катафореза парчетата се потапят в боята с помощта на техника, известна като катодно електроотлагане, която създава равномерен слой боя. Тази система има множество предимства, като висока устойчивост на корозия, пълно покритие на частите, не замърсява и покритието е наистина добро.

При електростатичния метод боята се разпределя върху парчетата с едноименна апликация. Процедура, която обикновено се извършва в автоматизирана кабина. Едно от големите му предимства е, че приложението е много просто и разходите не са високи, така че не изисква голяма първоначална инвестиция. От друга страна, един от най-забележимите недостатъци е, че боята не достига до най-скритите и вътрешни части на детайлите (ъгли), следователно нанасянето не е равномерно и може да има зони с по-малко нанасяне .

Предварително поцинковано покритие. Тази система също се осъществява чрез потапяне и се състои от непрекъснат процес на стоманени части в разтопен цинков разтвор. Някои предимства от прилагането на това покритие са неговата устойчивост, използването му в допълнителни продукти за рафтовете и чистотата, която предлагат. Въпреки че най-забележителният недостатък е, че с течение на времето може да претърпи влошаване и някои части да не са покрити правилно.

Горещо поцинковано покритие. Този процес се извършва чрез потапяне на различните парчета стомана във вана с разтопен цинк при температура 450º. В този момент сплавта между цинка и стоманата се намира върху детайла, което създава здраво и стабилно покритие, което ще предпази рафта от надраскване, удари и окисляване за дълго време. Недостатъците му варират от висока производствена цена до факта, че външният вид може да изглежда влошен с времето. Също така е важно да се спомене, че от внедряването в склада трябва да минат няколко дни, преди да може да се съхранява стоката, а също така не е подходящ за определени химически продукти.

Имате ли нужда от повече информация?

Поцинковано срещу боядисано покритие

Сега ви показваме по-долу как действат основните характеристики на поцинковането, ако го сравним с покритието на боята:

 

   Поцинковано покритие  Боядисано покритие
 Солидност  цинкова сплав със стомана покритието е отделно
 Продължителност (полезен живот)  Много дълго  Променливо
 Защита от корозия  Високо (цинкът запазва щетите)  Прониква в стомана
 Защита от протриване Много добре  Къс
 Защита от удар  Много добре  Къс

 

Все още ли се съмнявате кое е най-доброто покритие за вашите промишлени стелажи? Като една от най-важните характеристики на тези системи, трябва да разполагате с най-устойчивите и качествени материали. Ако имате въпроси за разрешаване, ние от Форклифтбг сме на ваше пълно разположение, пишете ни или ни се обадете, нашият екип от професионалисти ще ви консултира без задължение.